.

Azoknak szántam az oldalt, akik szeretnének nosztalgiázni vagy megismerkedni a régmúlt idők játékaival.

A hetvenes években voltam gyerek. Térdeltem 630-as IKARUSON, utaztam "FAROSON". Bevittek a szüleim a balatoni ABC-be és megkaptam álmaim faros Ikaruszát. Hálóba csomagolva árulták,  mint most a krumplit, volt madzagja, is húzhattam magam után.

Hát így kezdődött...

Azután sorra kaptuk a játékokat az öcsémmel. Hála szüleimnek, egy részét megőrizték a padlásunkon.

2003-ban leporoltam, helyrepofozgattam, és harminc év elteltével megint kedvet kaptam gyűjteni, cserélgetni. Barátokkal, gyűjtőkkel kutatjuk, hol lelhető fel még régi darab.

Véletlen bukkantam egy gárdonyi piacon egy bácsira, aki a nyaralójuk padlásán vagy harminc évig porosodott kis POBEDA TEHERAUTÓKAT árulta. De kaptam egy   -a  LEMEZÁRUGYÁRBAN  már 1955-ben inasként dolgozó  - úrtól is egy ritka MERCEDES prototípust.

De nemcsak nálunk, hanem külföldön is érdemes keresni, hiszen annak idején sok volt a játékexportunk. Van játékom Finnországból, Csehországból. Nemrég küldtek a volt NDK-területéről egy "vitrinállapotú" PACKARD MENTŐT. Létezik olyan is, ami "vadi új", felszámolt trafikból származik, eredeti dobozzal.

A MAGYAR LEMEZÁRUGYÁR termékeit gyűjtöm leginkább. Abból is inkább az autókat. Nagy hátránnyal a régi gyűjtőkkel szemben, hiszen szenvedélyesen csak pár éve foglalkozom ezzel,  sajnos az igazán ritka darabok  már mind gazdára találtak . ( Azért van nekem is néhány. )

Ezeket szeretném bemutatni nektek, hogy ti is nosztalgiázhassatok egy kicsit, legalább a neten.

Rövid visszatekintés: A Magyar Lemezárugyár 1953-1993 (később Elzett Művek), 1953-tól kezdett játékokat gyártani, amikor a Kohó- és Gépipari Minisztérium úgy döntött, hogy a Lemezárugyár legyen a magyar játékgyártás központja. Több gyáregységben (győri, jászberényi, budapesti stb.) indult a gyártás, cseh és német minták alapján. Ezért látható a játékok alján a "FOREIGN" (Idegen) szó.

1993-ban végleg felszámolták a gyárat, befejeződött a gyártás. Megvette egy cég, egy pár sablon még megmaradt, így 2003-ban kiadták a jubileumi, 50-éves Törpeautót.

Az elmúlt  évtizedekből három jelentősebb korszakot ismertetnék: : 60-as, 70-es 80-as éveket.

Ehhez kívánok jó nosztalgiázást!

Nézd végig a KÉPMÚZEUMOT!  Klikkelj a mappák képeire!

Ha te is kedvet kaptál a régi játékok gyűjtéséhez, klikkelj a HASONLÓ OLDALAK  menüpontra, ahol néha beszerezhetsz egyet!

 

 

Üdv: RETROLACI E-mail: retrolaci@citromail.hu